Към момента в страната в обращение има четири различни вида монети от 50 стотинки, показва справка на Profit.bg, получена от сайта на Българска народна банка.

Първата и най-старата от тях е сечена 1999 г., а следващите три емисии са от 2004, 2005 и 2007 г. Диаметърът на всичките монети е 22.5 мм, а съставът е метал от мед, никел и цинк.

На лицевата страна на монетата от 1999 г в центъра е изобразен Мадарският конник - скален релеф от VIII век, а в горната част по периферната окръжност - текстът "България".

Основен мотив на обратната страна на монетата е цифрата на номинала и годината на емисията "1999". В долната част на монетите е изписан текстът "стотинки". В горната част по периферията са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

На страната с номиналната стойност на монетата е цифрата "50" и годината на емисията "2004". В долната част на монетата е изписан текстът "стотинки". В горната част по периферията са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

На обратната страна на монетата са изобразени изправен лъв от щита на герба на Р България, зад него е паметникът пред сградата на НАТО в Брюксел. В горната част по периферната окръжност е разположено наименованието "БЪЛГАРИЯ", а на долната "В НАТО 2004".

На страната с номиналната стойност на монетата, издадена през следващата година е цифрата "50" и годината на емисията "2005". В долната част на монетата е изписан текстът "стотинки". В горната част по периферията са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

На обратната страна на монетата е изобразен фрагмент от фреска в тракийската гробница в Казанлък (IV - III в. пр. Хр.) с разположени околовръст 12 звезди и надпис "EU" (инициали на Европейския съюз на латиница) и "БЪЛГАРИЯ", като помежду им е изобразена роза.

Последната монета има изписани цифрите на номиналната стойност „50” и годината на емисия „2007”. В долната част е изписана думата „стотинки”. В горната част на монетата са разположени 12-те звезди на Европейския съюз.

На обратната страна на монетата е изобразена разтворена старинна българска книга върху колона от старата българска столица Преслав, а околовръст - 12 звезди и е изписан надпис "БЪЛГАРИЯ В ЕС".