Най-голямата група за търговия на дребно в Европа и втората по големина в света -френската Carrefour - обяви старт на проекта за изграждането на "Карфур Цариградско" мол в София.

Компанията има над 12 000 магазина в 30 страни по целия свят, като застроената площ надхвърля 1 500 000 квадратни метра.

В Балканския регион обемът на търговията е над два милиона евро. Компанията е най-силна в Гърция и Кипър, където е търговска марка номер едно.

От компанията имат намерение да изградят 20 хипермаркета в различни райони на България, като общата инвестиция ще достигне 200 млн. евро и проектите ще бъдат завършени за пет до седем години.

Първият ще бъде изграден в Бургас, като се очаква да се завърши в края на 2008 година. Следващите проекти предвиждат изграждането на молове и в София, Варна, Пловдив, Стара Загора и Русе.

Изграждането на "Карфур Цариградско" мол, което вече е започнало ще бъде завършено през второто полугодие на 2009 година. Молът ще бъде най-големият на балканския полуостров, като общата му разгъната площ ще бъде 64 000 кв. м.

Търговският комплекс ще разполага с шест нива, като първите три ще са паркинги и гаражи. Първия и втория етаж ще са търговски площи а третия за развлечение с множество детски кътове.

Молът ще разполага с голямо разнообразие от нови търговски марки. Над 60 процента от търговските площи вече са запълнени. В асортимента на хипермаркета ще влизат повече от 100 000 артикула, като от търговската група залагат най-вече на ниските цени, екологично чистите продукти и високото качество.

Френската компания залага на местната индустрия, ниския марш на печалба и предлагани стоки за широка група от купувачи.