Националната агенция за кредитен рейтинг, асоцииран партньор на Moody’s Investors Service в България, присъди първоначален местен рейтинг за финансова стабилност на ЗПК Лев Инс АД, отразяващ способността на дружеството да изплаща задълженията си по застрахователни полици.

Дългосрочният рейтинг за финансова стабилност на дружеството е А3, а съответният краткосрочен рейтинг e P-2. Перспективата е положителна. Това съобщават от застрахователната компания.

По последни данни пазарният дял на планиращата листване на борсата ЗПК Лев Инс АД в застрахователния бранш през юли е 7.82%. Брутният премиен приход по общо застраховане към края на юли 2007 г. е 665.4 млн. лв. Компанията е развила регионална мрежа в над 50 града от страната.

През юни делът й е бил 7.94%, при 8.20% в края на март. Пазарното присъствие на общо застрахователните услуги на ЗПК Лев Инс АД към полугодието на 2006 г. е 5.15%.

През тази година те обявиха намерението си да станат публично дружество, като подробности около предстоящото листване се очакват с интерес.