Насърчителна банка издаде емисия необезпечени корпоративни облигации с номинална стойност 5 млн. лева. Средствата ще се ползват в подкрепа на активните операции на банката за финансиране на малки и средни предприятия.

Мениджър на емисията е инвестиционният посредник Еврофинанс. Първичното записване на облигациите е осъществено при условията на частно пласиране. Емисията е със срок 2 години. Облигациите са с годишен лихвен процент от 4.75%, а лихвените плащания са на всеки 3 месеца.

Това е първият облигационен заем, издаден от Насърчителна банка, която предстои да се трансформира в Банка за развитие. Параметрите на емисията са обусловени от факта, че това е нов за банката инструмент за финансиране на активните й операции, коментира изпълнителният директор Ангел Геков. Според него, предвид спецификата на дейността на бъдещата Банка за развитие, подобен вид финансови инструменти ще се ползват все по-широко, като ще се търси пласмент и на международните финансови пазари.

Насърчителна банка приключи деветмесечието на 2007 г. с нетна печалба от над 7 млн. лв. и ръст на общата сума на активите от над 70%.

Насърчителна банка е лидер на пазара на дългосрочното инвестиционно кредитиране. Предоставяните от банката кредити за малък и среден бизнес са със срок на погасяване до 10 години и гратисен период – до 3 години.