Наблюдаваните проблеми на пазара на недвижимите имоти в САЩ не възпрепятстват хората да прибягват до вземане на заеми за рефинансиране на своите инвестиционни нужди или потребления, сочат публикувани през изминалата седмица данни на Freddie Mac.

Според данни на компанията 87% от всички ипотечни кредити по рефинансиране са били използвани частично и за покриването на други нужди, освен по покриване на текущи задължения.

За подобни се считат тегленето на заеми с рефинансираща цел, превишаващи с 5% размера на текущите задължения, които ще се припокриват.

Стойността от 87% значително превишава тези от 2003-та и 2004-та година, когато процентите са били съответно 33 и 43%.

Значителната стойност на този процент става реалност до голяма степен на фона на високото ниво на потребителските кредити за текущи нужди, лихвите по които са в размер на около 8.5%, докато тези по ипотечните кредити са около 6.5%.

Специалистите от една от най-големите кредитни институции, финансиращи американските домакинства с ипотечни кредити, прогнозират, че тенденцията на тегленето на рефинансиращи кредити ще се запази и през следващите месеци до края на годината, въпреки затегнатите условия по отпускането им.