Едноличният собственник на Банка ДСК – унгарската ОТП придоби целия капитал на Донской народний банк (ДНБ) в Русия срещу сумата от 40.95 млн. долара.

Договорът за покупко-продажба бе подписан в Москва от заместник-главния изпълнителен директор Ласло Волф и Миклош Немет, управляващ директор на Банка ОТП, от унгарска страна, а за продавачите – от представител на мажоритарния акционер.

Донской народний банк е частна универсална банка в района на Ростов на Дон. ДНБ е една от водещите банки в този район с общи активи, възлизащи на 89.3 млн. долара към края на 2006 г. и акционерен капитал, който към края на тази година може да достигне 13 млн. долара.

Новата придобивка на Банка ОТП в Русия насочва своите усилия главно към банкирането на дребно, като управлява почти 170 хил. депозитни сметки и 50 хил. кредитни споразумения, обслужвайки своите клиенти в 46 клона.

След окончателното приключване в началото на 2008 г. на сделката по придобиването ще започне незабавно интегрирането на Донской народний банк в Инвестсбербанк. Със сливането на Донской народний банк и Инвестсбербанк се цели постигането на синергия, основана на най-ефикасното използване на потенциала на руските субсидиарии на ОТП.