Втората най-голяма румънска банка по активи - BRD отчете повишение от 43% в печалбата си за деветмесечието до 207 млн. евро, посочиха изнесени от компанията данни.

Третото тримесечие е било и това с най-голяма печалба за банката в историята й, когато тя е реализирала 80 млн. евро печалба, или със 70% повече, в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

Активите на банката за пръв път са преминали 10 млрд. евро в историята й към края на изминалото трето тримесечие.

От ръководството изразиха задоволство от резултатите й, като за настоящата година в бюджета й беше залегнат ръст от 15% в печалбата, или 232 млн. за цялата година. Така най-вероятно сумата ще бъде превишена през настоящата година.

Значително подобрение бележи показателят "възвращаемост на собствения капитал" (ROE), като към края на септември той се е повишил до 43.2%, в сравнение с едва 34.9% година по-рано. За деветте месеца на годината показателят е бил 22%, срещу 18.8% през 2006 година.

Към края на септември кредитният портфейл на банката е бил 6.9 млрд. евро, като търговските заеми са били около половината от всички раздадени.

За сравнение, кредитният портфейл на най-голямата румънска банка ВСR е възлизал на 9.7 млрд. евро към края на същия период.

В същото време банката е била привлякла депозити към края на деветмесечието в размер на 7.1 млрд. евро, докато тези на основния й конкурент са били 7.9 млрд. евро.