Както всяка седмица, така и тази, екипът на Profit.bg потърси мненията на трима пазарни участници за очакванията им за търговията на Българска фондова борса през следващите пет дена. Ето какво мислят те:

Кирил Гарчев, главен дилър, СТС Финанс

Предстоящото IPO на Енемона от една страна и поведението на институционалните и частните инвеститори от друга, предполага, че пазарът ще остане нестабилен и главно в търсене на равновесна стойност през следващата седмица. Резките колебания и опитите за повишение в цените не намират подкрепа и в края на предходната седмица видяхме, че по много от позициите устойчивите нива са по-ниски от котирвоките, постигнати няколко дни по-рано. Акцент ще бъде започващият в понеделник аукцион на Етропал - Етрополе, особено на фона на умерения интерес, който видяхме при предлагането на акциите на Хидроизомат в петък . На този етап не виждам основания за устойчиво поскъпване по ликвидните позиции на борсата, както и за промяна в обемите, като цяло вероятно ни очаква още една седмица на вяла търговия.

Даниел Димитров, портфолио менджър, Реал Финанс

Седмицата ще бъде белязана с някои важни корпоративни събития. В понеделник ще бъде представена концепцията за бъдещото IPO на Зърнени Храни България – дружество, от групата на Химимпорт, което е без аналог на нашия фондов пазар и ще предизвика интерес у инвеститорите. Ще се проведе и вторичното предлагане на акции на Етропал. Във вторник са ауционите за неупражнените права на две от водещите дружества на борсата – ТБ Централна Кооперативна Банка и Индустриален Холдинг България. Практиката показва, че наличнието на интерес към правата води до активизиране на търговията на старите акции на дружествата. Седмицата ще е последната преди първичното предлагане на акции на Енемона и е възможно някои играчи да продават акции, за да освободят финансов ресурс.
Наличието на все повече външни инвеститори на българския пазар е причина кризата по международните финансови пазари да оказва влияние и в България. То се проявява основно при ликвидните позиции, чиито цени падат в следствие на масови продажби на чуждестранни играчи. При обръщане на тенденцията на международните пазари, очаквам бърз ръст именно в тези позиции, който ще доведе до ръст и при по-слабо ликвидните позиции.

Ирина Христова, брокер, ФК Евър

В края на миналата седмица станахме свидетели на изключително вяла търговия и смятам, че това състояние на борсата ще се запази и през тази седмица. По-скоро вниманието на инвеститорите ще е насочено към предстоящото публично предлагане на Енемона. Интерес ще представляват двата аукциона за неизползваните права на Индустриален Холдинг България и ЦКБ.