Понижението на щатските и азиатските пазари продължи и през вчерашния и днешния ден, като опасенията за забавяне на щатската икономика, дори и за изпадането й в рецесия, продължават да тежат над световните фондови борси.

Щатските индекси приключиха вчерашната си търговия на отрицателна територия, като индексът Dow Jones загуби 211 пункта от стойността си, до ниво от 12 799.04 пункта, докато широкият S&P 500 се понижи с 1.6%, до ниво от 1 416.77 пункта. Технологичният Nasdaq понижи стойността си с 1.3%.

Силно на отрицателна територия приключиха и азиатските индекси, като китайският широк индекс CSI 300 отбеляза най-голямото си дневно понижение от две седмици насам.

Той загуби 225 пункта, или 4.5%, до ниво от 4 772.62 пункта, което бе най-големият му спад от 8 ноември насам. Повишение отбелязаха едва 11 от 300-те компании, компоненти на широкия индекс.

Сред инвеститорите на китайските фондови пазари съществуват опасения, че забавянето на най-голямата световната икономика ще допринесе за понижение на износа на Китай към САЩ.

Сред позициите, регистрирали значителни загуби на китайските фондови пазари, бяха акциите на финансовите компании и особено тези на предоставящите брокерски услуги, загубили по над 6% от стойностите си.

Спадът на индексите, наблюдаван през последните няколко седмици, доведе до значителен отлив на инвестиции, както от страна на чуждестранни така и на местни инвеститори. Намалява значително и броят на хората в страната, откриващи си сметки за търговия с акции.

Понижението на китайските индекси обаче става на фона на изключително ниски обеми, като вчера броят на търгуваните акции на борсите е възлязъл едва на 6.3 млрд., което е около една трета от среднодневния им брой за тази година в размер на 18.3 млрд. броя.