Лондонското летище Хийтроу може да сдобие с трета писта за излитане и кацане на самолетите, както и нов шести терминал с цел подпомагане на увеличаващия се поток от пътници. Това решение беше официално оповестено вчера от правителствени говорители, цитирани от The Age.com.

Секретарят на министерството на транспорта на Великобритания Рут Кели заяви, че най-голямото летище в Европа трябва да се разширява, за да успее да посрещне стотиците нови полети през следващите 25 години.

С нейна подкрепа, както и на други бизнес групи, разширението и поддръжката на летищния комплекс ще създаде нови работни места за стотици хора, а също и ще налее милиарди британски лири в икономиката на държавата.

От друга страна разширението ще на прави летище Хийтроу по-конкурентоспособно, на фона на множеството изграждащи се модерни летищни комплекси в цял свят.

Предложенията за разширение на летището включва построяването на трета писта за вътрешните полети, които са на по-къси разстояния, както и на нов терминал. За него се очаква да поеме 702 000 полета, които ще бъдат осъществени до 2030 г. при максимален лимит от 480 000.

Предвидените разширения на летищата ще бъдат отблизо наблюдавани от правителствата на страните навсякъде в Европа, включително Франкфурт, Париж и Щутгарт, където също има проекти за разширение.

Според критиците обаче, разширяването на летището, както и на други обекти, ще допринесе за увеличаването на замърсяването на околната среда в районите и земите около огромните летищни комплекси.