Цените на недвижимите имоти в САЩ са се понижили с 4.5% през третото тримесечие на годишна база, посочиха изнесени днес данни от S&Р. Това бе и най-голямото понижение в нивата на цените от стартирането на индекса през 1987 година, сочат още данните.

На тримесечна база цените на недвижимите имоти в най-голямата световна икономика са се понижили с 1.7%, което също бе най-големият тримесечен спад на индекса в историята му.

Данните затвърдиха слабостта на пазара на недвижимите имоти в САЩ. За сравнение, през второто тримесечие бе отчетено понижение в цените на имотите от 3.3% на годишна база.

Анализаторите прогнозират, че е възможно цените на имотите да продължат да падат, като все по-трудно става отпускането на ипотечен кредит.

Цените на имотите в 20-те най-големи града на страната са се понижили с 4.9% за 12-те месеца до края на септември. За сравнение, през август показателят е отбелязал спад от 4.3%.

Прогнозите сочат още, че кризата, обхванала пазара на недвижимите имоти в САЩ, ще отнеме нови 1.2 трлн. долара през следващата година в резултат на понижението на цените на имотите.

Очаква се слабостта на сектора да продължи да наранява ръста на икономиката на страната - теза, която бе потвърдена и в изказванията на председателя на Фед - Бен Бернанке. В тази насока очакванията на инвеститори и анализатори са за по-нататъшно понижение на лихвите в САЩ.