Напълно очаквано Европейската Централна Банка запази нивото на краткосрочните лихви непроменено - 4% на годишна база, въпреки симптомите за повишение в инфлацията. До голяма степен решението се е предопределило от очакванията за забавяне на ръста на икономика на страните от зоната.

Малко преди това от английската централна банка изненадващо до голяма степен намали нивата на краткосрочните лихви с 25 базисни пункта, до 5.5% на годишна база.

Анализаторите очакват ЕЦБ да изчака с по-нататъшни действия до второто тримесечие на следващата година, преди да предприеме други действия, като синхронизира действията си с тези, предприемани от Фед.

Инфлацията в еврозоната се повиши до 3% през изминалия месец за пръв път в историята на съюза. До голяма степен тя се подхранва от високите цени на петрола, както и на останалите петролни продукти.

Така инфлацията е значително над нивото на комфорт за ЕЦБ от 2% и кара много от инвеститорите и анализаторите да не очакват скорошно понижение на лихвите в еврозоната.

След решението на централната банка еврото не промени съществено нивата си на търговия спрямо долара, като регистрира значителни загуби спрямо щатската валута през последните няколко дни.