Здравейте, скъпоценни! Тази седмица дойде малко тежко с допълнителния работен ден, а? Но пък за сметка на това си идва заслужената почивка и аз именно затова съм ви приготвила едно хубаво местенце, където можете да се отпуснете и да релаксирате.

Описват го като място, където времето е спряло. Знам, че всеки човек си има едно такова специално място, където наистина чувства, че времето спира. Хората, които са посещавали Жеравна я описват именно по този начин. А това може да означава само едно: че мястото е приказно.

Селището, възникнало преди повече от 500 години, е архитектурен резерват от национално значение, в който са съхранени повече от 200 къщи от периода на Възраждането. Духът на миналото е жив и в обвеяната в легенди за съкровища и хайдути 300-годишна сгради на ”Къщата с лозницата” и Хаджигергевата къща, за които именно ви разказвам тази седмица.

Пренесла през вековете традиционната атмосфера на българския дом от епохата на Възраждането, една от най-старите къщи в Жеравна днес е реставрирана с майсторство и любов. Запазени са всички дървени, ръчно изработени елементи - врати, долапи, тавани, дюшемета и камини. Съхранен е и автентичният иконостас. Уютните стаи са обзаведени със старинни мебели.

Освен, че имате възможността да се пренесете във Възрожденска България, можете да си направите незабравими спомени, яздейки коне или отдавайки се на джип сафари. Определено звучи изкусително.

Другото интересно нещо, което може да ви се случи, ако посетите Жеравна, то е да разгледате къщата-музей на един от най-великите български писатели - Йордан Йовков. Не зная за вас, но аз винаги съм се чувствала някак особено и гордо, като посещавам места, където са родени видни български личности. Може би и вие сте го изпитвали и знаете за какво ви говоря. Е, именно в Жеравна ще можете да разгледате къщата на един точно такъв виден българин и в същото време ще имате възможността да си починете в приятната атмосфера, която носят двете съседни къщи.

Гледам снимките на къщите и си мисля, че наистина е много уютно и приятно, когато къщата има лозница... Някак си носи романтика и приятни чувства. Разбира се, може би се усеща по-силно при романтичните натури (няма да споменавам от кои съм аз, че ще ми се разсърдите вече).

Ами това е, мили читатели! Мястото си струва да се посети. Още повече, че Стара планина е страхотна през зимата и наистина е като в приказките.

Какво друго да ви спомена, освен, че и няма нужда да препълвате портфейла си, защото стаята ще ви излезе не повече от 30 евро. Какво по-хубаво от всичко, казано дотук.

Сега грабвайте куфарите и си направете една страхотна почивка преди коледните празници. Тъкмо да загреете за тях. Пък и... къща, която има такава огромна лозница отпред... не вярвам да няма какво да ви предложи, нали се сещате?!

Аз ви пожелавам много весело изкарване и ви оставям нещичко за спомен от мен:

"Най-доброто средство за започване на деня е при събуждането да си мислим, дали този ден не можем да доставим радост поне на един човек".