Изследване на Световната Банка показва, че през 2005 година световната икономика е създала стоки и услуги на стойност около 55 трлн. долара.

Дванадесет икономики са допринесли за около две трети от световното производство на стоки и услуги, като сред развитите такива това си били – САЩ, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания, а сред развиващите се – Китай, Индия, Русия, Бразилия и Мексико.

Китай е бил включен в изследването на световната банка за първи път, а също за първи път от 1985 година участва и Индия.

Според използваната нова методология за изчисляването на БВП, Китай се сочи от Световната Банка като втората най-голяма световна икономика с дял от БВП-то й от близо 10%, а Индия - като петата най-голяма.

Страните от Азия са допринесли за около 20% от световното производство на стоки и услуги.

Най-големите световни икономики – САЩ, Китай, Япония, Германия и Индия са допринесли за около половината от БВП в света през 2005 година по методологията на “покупателния паритет”.

Икономиката на Бразилия е допринесла за около половината от икономиката на Южна Америка, както и за около две трети от общите правителствени разходи сред страните от континента.

В Африка са доминирали икономиките на ЮАР, Египет, Нигерия, Мароко и Судан, чиито брутни вътрешни продукти сумарно са възлезли на около две трети от БВП на континента.

Изследване въз основа на индекса на цените показва, че най-скъпи в света са били Исландия, Дания, Швейцария, Норвегия и Ирландия, като ценовите им индекси по съпоставими цени са варирали в границите между 154 и 127, а за база от 100 пункта са взети цените на кошница от стоки в САЩ.

По-скъпи от САЩ са били още цените във Франция, Германия, Япония и Великобритания.

С ценови индекси от 40 пункта или по-ниски са били икономиките на 40 страни по света, като най-ниска е била тяхната стойност в Таджикистан, Етиопия, Гамбия, Киргистан и Боливия.

По съотношение БВП на човек от населението водещи в класацията са били Люксембург, Норвегия, Бруней и Кувейт. Средното за света е било 8 900 долара на човек от населението, като 17 икономики са били с под 1 000 долара.

САЩ е била страната, водеща дестинация за инвестиции, към която са били насочени 21% от общите такива, но тя е изключително близо следвана от Китай с 18% от инвестициите в световен мащаб.

Десетте най-големи световни икономики са поели около две трети от световните инвестиции.