През изминалата година цените на недвижимите имоти скочиха навсякъде по света, като в Източна Европа и скандинавските страни ръстът бе двуцифрен. В крайна сметка, днес с един милион долара може да се купи доста по-малко, отколкото преди години, коментира сп. “Forbes”.

В Лондон с 1 млн. долара може да си купите едностаен апартамент с една баня в Primrose Gardens, докато в Хонг Конг за същата сума може да се купи тристаен апартамент, също в добра част на града.

В Ню Йорк не очаквайте много. За седемцифрената сума в Манхатън може да си купите едностаен апартамент, 647 кв. фута (60 мв. м), с тесен балкон. Едностайните апартаменти са по 1 млн. долара и в централните части на Париж, Дъблин, Венеция, Берлин и Москва.

В същото време, в страни като Египет и Южна Африка за такава сума може да получите малко имение.

Ако сравним цените на американските имоти с тези в Европа, които са в евро или лири стерлинги, жилищата в САЩ ще ни се сторят направо евтини. Това е и причината апартаментите в The Plaza в Ню Йорк (които започват от 10 млн. долара) да се купуват предимно от европейци.

Според проучване на ню йоркската консултантска къща Radar Logic, купувачите на една трета от продадените жилища в Манхатън миналата година са чужденци.

През изминалата година цените на имотите във Великобритания са нараснали с почти 10%, което е по-малко от ръста, отбелязан в развиващи се страни като Полша и България, пише “Forbes”. По увеличение на цените на имотите Обединеното Кралство остава още и зад Канада, Швеция и Испания. Но въпреки силния ръст, на тези пазари 1 милион долара все още купуват повече. В Монреал за тази сума може да купите тристаен апартамент с три бани, камини, и прекрасно разположение.

В Буенос Айрес за 1 млн. долара може да се купи четиристаен апартамент (3 800 кв. фута, 353 кв. м) с четири бани, отделна стая за прислужница и голяма тераса.

В Сан Франциско толкова струва една викторианска къща с девет стаи и две камини, а в Щарм ел Щейх (Египет) или в Кейп Таун (Южна Африка) сумата купува просторна къща с огромен двор и басейн.