Строителният сектор в Испания е отчел сериозно забавяне в ръста си и през четвъртото тримесечие на изминалата година. Тази тревожна тенденция се очаква да се запази и през следващите няколко месеца, съобщава Ройтерс.

Големите съкращения в строителния сектор, който представлява близо 18% от цялата икономиката на държавата, са се увеличили с 16% за месец ноември. Това е повишение с около 3.5%, в сравнение с предходния месец.

Заетостта в сектора се е увеличила едва с 0.3% за ноември, в сравнение с отбелязани близо 1.4% за октомври. Очакванията за добра печалба в строителния бизнес са се понижили значително, а доверието в самия строителен бизнес е достигнало до рекордно ниски нива.

Строгата кредитна политика, както и голямото застрояване, доведоха до забавяне в сектора на жилищното строителство след растежа, констатиран в продължение на девет години. За съжаление повечето прогнози са песимистични и предвиждат продължаващо забавянето на инвестициите в строителния сектор и през следващите години.

Като основна причина за това се сочи големият спад в цените на жилищата в страната. Ръстът на цените на жилищата от ново строителство е бил средно 5.1% за 2007 г. което е нищожно, в сравнение с отчетен ръст над 10% година по-рано.