Столичният кмет е внесъл за разглеждане в комисиите на СОС Наредба за цените при сделки с недвижими имоти на Столичната община, съобщи секретарят на общината Росен Желязков. Наредбата отменя изцяло тази за базисните пазарни цени, която противоречи на Закона за общинската собственост. Това не е наредба за определяне на цените, а за начина по който следва да се определят, посочи Желязков.

С предложената наредба общински имоти, с изключение на предвидените в закона случаи, ще се управляват и продават на пазарни цени. Изключенията от тези принципи са фиксирани - те са в случаите, когато общината отдава жилища под наем, защото там има социален елемент, каза Желязков.

Предвидено е обаче наемната цена на общински жилища да не е по-ниска от амортизационните отчисления, което ще доведе до поскъпване на наемната цена средно с 20 процента, като в един район това ще е с малко повече, а в друг - с по-малко. "В цифрово изражение това са около десетина лева, което няма да се отрази на бюджета на домакинствата, но следва логиката, че общината може да не печели от тази дейност, но не трябва и да губи за сметка на останалата общност, защото това са активи - около 11 000 жилища, които акумулират някакви разноски, създават проблеми на обитателите на останалата етажна собственост при управлението на общите части", допълни секретарят на Столичната община.

Наредбата има основна задача да въведе пазарността като основен принцип, да определи изключенията при наемането на общински жилища и при сделки с общински жилища. Принципът, който се въвежда е при сделки с общински жилища единицата мярка да не е данъчната оценка, а една сравнително пазарна цена, при която се отчитат редица фактори, посочи Желязков.

Може да се каже, че с тази наредба, ако в бъдеще продължат да се продават общински жилища, цената им скача с два до три пъти от тази, на която в момента се продават жилищата, заяви Желязков. Според него общинските жилища не трябва да бъдат атрактивни като пазар на жилищни имоти, а трябва да изпълняват социалните си функции.

Желязков посочи, че пет пъти ще се повишат наемните цени на имотите, които се отдават на джи пи-та, тъй като те са плащали до момента десет процента от базисната цена на имота, а в бъдеще ще плащат десет процента от пазарната наемна цена, както им гарантира закона.

Пазарни ще са цените при наем и продажби при отношенията на Столичната община с търговски субекти. Два пъти по-висока ще бъде цената за ателиетата, които до момента са плащали наем като за ползване на общинско жилище. "Те не обслужват толкова
социални функции, колкото творчески потребности, затова и цената трябва да е различна", мотивира промяната Желязков.