За хората с желание да инвестират на фондовите пазари трябва да е напълно ясно, че това крие своите рискове. В тази насока то трябва да е дългосрочен процес и моментна несигурност или корекции не бива да разколебават инвеститорите.

Продажбата в средата на една корекция със сигурност би донесла единствено загуби за хората със слаби нерви, коментира Петер Грозник, ръководител отдел "Управление на Активи" в словенската компания КД.

Хората трябва да се образоват и да подхождат с ясно съзнание за функционирането на финансовите пазари, допълни още г-н Грозник по време на проведената днес пресконференция, на която беше представен широкият набор от услуги, предлагани от финансовата компания.

Корекции на фондовите пазари по света е имало и ще продължава да има. В тази насока, за да се извлекат изгоди, времевите хоризонти на инвеститорите трябва да са по-дългосрочни.

В известна степен, като верижна реакция, и по-скоро дължаща се на психологически фактори, обясниха представителите на КД наблюдавания на БФБ спад. Фундаменталните фактори пред родните компании, доброто управление при някои от тях, не са се променили, което е положителният момент, свързан с родната борса, според тях.

От фондовете на КД у нас наблюдават корекцията на родния пазар отблизо и я разглеждат като добър момент за закупуване на акции от качествени компании, разрастване на позициите им.

Естествено върху родния пазар, който вече е част от голямото европейско семейство, ще продължават да оказва влияние състоянието на световните и в частност на регионалните европейски пазари.

Голяма част от чуждестранните инвеститори разглеждат тези пазари в цялост и решението им да излязат от тях е една от причината те да се движат в унисон, а не да се разглеждат конкретно.

Финансовата група КД е една от най-влиятелните финансови институции в Югоизточна Европа, като притежава 50 компании в 12 страни, а общата сума на управлявани активи възлиза на над 1 млрд. евро.

През изминалата година стартира нов фонд на групата в Сърбия, като през тази година КД Груп планира навлизането и на пазара в Македония.

Основните дейности на компанията са: управление на активи, застраховане, банкови услуги, финансови услуги, инвестиции със собствен капитал.

В България КД Груп присъства от края на 2003 година, посредством УД "КД Инвестмънтс", а в края на 2006 година и чрез застрахователното дружество "КД Живот" и инвестиционния посредник "КД Секюритис".

Към края на 2007 година КД Инвестмънтс бележи ръст на броя си клиенти от 202%, общата стойност на управлявани активи възлиза на 14.2 млн. лв.