Насърчителна банка ще бъде домакин на годишната среща на Мрежата на европейските финансови институции за подпомагане на малки и средни предприятия (NEFI), която ще се проведе на 13 март т. г. в София. Събитието е форум, на който банките за развитие обсъждат актуални проблеми, свързани с насърчаване на сектора на малките и средни предприятия.

В организацията членуват само банки за развитие на страните от Европейския съюз. Насърчителна банка бе приета като наблюдател още през 2004 г., а от януари 2007 година е неин пълноправен член.

Европейската организация проявява голям интерес към процеса на трансформирането на Насърчителна банка в банка за развитие и именно затова на последната сесия в Париж бе решено домакинството да бъде поверено на София.

NEFI е създадена през 1999 година и в нея членуват 12 банки за развитие от Швеция, Австрия, Финландия, Латвия, Испания, Германия, Италия, Унгария, Франция, Люксембург, Словакия. През последните години банките от организацията са подкрепили и отпуснали около 20 млрд. евро под формата на заеми и гаранции за над 117 000 малки и средни предприятия в цяла Европа.

България все още е единствената държава в ЕС заедно с Ирландия, в която няма действаща банка за развитие. На 19 април 2007 г. Министерски съвет взе решение за трансформиране на Насърчителна банка в Банка за развитие. Новата институция ще стартира дейността си след приемането на специален закон.