Печалбите на китайските застрахователи са възлезли на рекордните 279.2 млрд. юана (38.7 млрд. долара) от инвестиции през изминалата година, показват изнесени данни от финансовото издание Bloomberg.

Като цяло, инвестициите, направени от застрахователните компании в най-бързо развиващата се световна икономика, са възлезли на 2.7 трлн. юана през 2007 година. Така реализираната от тях печалба е била по-висока от тази през изминалите пет години, взети заедно.

До голяма степен за добрия резултат е съдействало значителното повишение на китайската фондова борса, както и на останалите водещи световни индекси.

В същото време обаче, значителните инвестиции, направени от тези компании, ги правят изключително уязвими към евентуално понижение на световните финансови пазари.

Така например, приходите от инвестиции на капиталовите пазари формират около 30% от тези на втората най-голяма китайска застрахователна компания - Ping An Insurance (Group).

В тази насока резултатите на компанията ще са изключително силно обвързани с представянето на фондовата борса в началото на тази година, предупреждават още пазарните наблюдатели.

През изминалата година китайските регулаторни органи разрешиха на застрахователните компаниi да инвестират два пъти повече на финансовите пазари от предишните им ограничения до 10% от активите им.

През юли станахме свидетели на ново повишение на този праг до 15% от активите им.

Днешното ново повишение на китайските индекси се отрази положително и върху акциите на водещите застрахователни компании в страната, като тези на най-голямата компания в сектора - China Life Insurance Co., поскъпнаха с 6.6%, а на втората - Ping An Insurance с 5%.

Застрахователните премии на китайските компании са се повишили с 25% през изминалата година, до 703.6 млрд. юана.