Брокерът от френската банка Сосиете женерал (Societe Generale), който беше обвинен за измама в размер на 4.9 млрд. евро, не се укрива и ще бъде разпитан, съобщиха от френската прокуратура, предаде БТА, като се позовава на информация от Ройтерс. Домът на банковия служител Жером Кервиел и централата на банката са били претърсени вчера.
Жером Кервиел се намира в Париж и ще бъде разпитан веднага щом полицията анализира документите, предоставени от Сосиете женерал, заяви представител на главния прокурор на града. Необходимо е полицията да се запознае с доказателствата преди да бъде извършен разпитът.

Според съседи на Кервиел той не е стъпвал в апартамента си от няколко седмици, някои дори са намекнали, че го е дал под наем, предаде Франс прес. Роднина на брокера вчера заяви, че той е в района на Париж.

Сосиете женерал е подала жалба в полицията за фалшифициране на банкови данни с цел измама, използване на тези данни с цел измама и компютърна измама. Максималната присъда за всяко от трите обвинения е между 2 и 5 години затвор.

Мнозина, включително френският премиер, подложиха на съмнение версията на Сосиете женерал, че злоупотребите на един брокер са причинили загуби в такива колосални размери, отбелязва АП.

Увеличавайки мистерията, от банката заявиха, че Кервиел не е спечелил нищо от непозволените операции.