Френските топ-мениджъри получават най-големи заплати в Европа, а американските шефове на компании са по-скъпо платени от колегите си на Стария континент. Това сочат данните от изследването на консултантската компания Hay Group, цитирано от британския вестник "Файненшъл таймс" и БТА.

Във Франция главен изпълнителен директор на компания през 2007 година е получил средно 5.9 млн. евро, а шеф на британска фирма – 5.85 млн. евро.

Изводите на Hay Group са изненадващи за други консултантски фирми, които правят аналогични изследвания и по традиция определят британците като най-скъпо платените мениджъри в Европа.

Hay Group обаче отбелязва, че през миналата година заплащането на труда на френските директори се е увеличило благодарение на възнагражденията по дългосрочни програми за стимулиране на бизнеса и занижените изисквания към показателите на компаниите.

При изчисляването на общата сума на заплащането експертите на Hay Group са включили заплатата, бонусите, очакваното възнаграждение от дългосрочни програми за стимулиране, свързано с показателите на компанията и вероятността да бъдат постигнати планираните показатели според резултатите на компанията и котировките на нейните акции.

В британските компании главните изпълнителни директори получават най-високата заплата - средно 1.4 млн. евро годишно. Неизпълнителните президента на фирмите на Острова също са по-скъпо платени от своите колеги в другите европейски страни - средно 740 000 евро за година.

Но изследването на 50-те най-големи компании в Европа показа, че във Франция се дават най-високи възнаграждения по програми за стимулиране, които в тази страна са по традиция 2.7 пъти по-високи от заплатите при среден показател за тези допълнителни стимули от 1.2 пъти в Европа.

Германските компании плащат най-високите годишни бонуси, но пък най ниските възнаграждения по дългосрочни програми за стимулиране и като цяло заплащането на труда на главните изпълнителни директори в Германия е най-ниското в Европа. Същото положение са наблюдава и в Холандия.

Заплащането на труда на главните изпълнителни директори в Европа средно е било около 5 млн. евро годишно.

В САЩ обаче техните колеги са получили 2.5 пъти повече или средно 13 млн. евро годишно, но най-вече заради бонусите и заплащането по дългосрочни програми. Средната заплата на европейски топ-мениджър от 1.3 млн. евро превишава заплатата на американския му колега с близо 20 на сто.

Според данни на Hay Group най-високо платеният европейски главен изпълнителен директор през миналата година е бил шефът на Vodafone Арън Сейрин, получил 11.4 млн. евро, включително 6.6 млн. евро от дългосрочна програма миналата година.

В САЩ най-скъпо платеният топ-мениджър е бил главният изпълнителен директор на AT&T Едуард Уитакър с 18.7 млн. евро, включително 12.2 млн. евро от дългосрочни програми.