Бившият британски премиер Тони Блеър ще стане съветник на Цюрих файненшъл (Zurich Financial Services) по въпросите на международните отношения и околната среда. Това съобщи днес швейцарският застраховател, цитиран от БТА.

"В момента има консенсус по въпроса за това, че заплахата от климатичните промени е реална, а това, от което се нуждаем, са политически решения, за да можем да превърнем тези опасения в действия", посочва Блеър в комюникето.

Запитан за срока на договора на Блеър с Цюрих файненшъл и стойността на възнаграждението му, говорител на швейцарската група отбеляза, че "не коментира подробности от договора".

Тони Блеър (54 г.), който бе премиер на Великобритания от 1997 до 2007 г., на 10 януари вече бе назначен за съветник на американската инвестиционна банка Джей Пи Морган (JP Morgan Chase & Co.), припомня Франс прес.

Според нюйоркско бюро за подбор на персонал, цитирано от "Файненшъл таймс", ангажиментът на Блеър в Джей Пи Морган със сигурност му носи над 1 милион долара годишно.