Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира Споразумението за предоставяне на безвъзмездна помощ по Програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България” между Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария и Министерството на здравеопазването на България.

Документът е подписан на 3 септември 2007 г. от заместник министър-председателя и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем и от министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски. Глобалният фонд ще предостави за изпълнение на програмата за двугодишен период 7 048 835 евро безвъзмездна помощ.

По проекта „Подобряване на контрола на туберкулозата в България” общата сума, която предоставя Глобалният фонд, за петгодишен период, е 15 486 685 евро. Целта е намаляване разпространението на туберкулозата, подобряване на резултатите от лечението и намаляване на смъртността.

Предвижда се тя да бъде осъществена чрез укрепване на инфраструктурата; въвеждане на адекватна система за епидемиологичен надзор; изпълнение на ефективни стратегии за съвременна диагностика и качествено лечение; превенция, грижи и подкрепа сред групите с най-висок риск; изграждане на система за външна оценка на качеството на лабораторната диагностика и др.

През първите две години от реализацията на програмата се предвижда да бъдат обучени 160 специалисти, работещи в областите на епидемиологичния надзор, управление, мониторинг и оценка за подкрепа на дейностите от Националната програма за контрол на туберкулозата. Също така ще бъдат обучени над 2380 медицински специалисти в диагностика и лечение на случаите с туберкулоза, включително лабораторен персонал, общопрактикуващи лекари, медицински сестри и специалисти по туберкулоза сред децата. С реализацията на програмата през първите 2 години на 10 900 души от уязвимите групи ще бъдат извършени скрининг и изследване за туберкулоза.

Резултатите, които ще бъдат постигнати при съвместно изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България 2007-2011 г. и програма „Подобряване на контрола на туберкулозата”, са намаляване на заболеваемостта от туберкулоза от 40/100 000 души през 2005 г. до 36/100 000 души в края на реализирането на програмата, а успехът от лечението да се увеличи до 85 на сто. Така ще се постигне една от Целите за развитие на хилядолетието на ООН и „Глобалния план за спиране на туберкулозата 2006-2015 г.” на Световната здравна организация.