Китайските индекси отбелязаха спад през днешния ден, като някои от тях се насочват към най-голямото си седмично понижение от десетилетие насам.

Индексът Shanghai Composite Index продължи да се понижава и днес в резултат на продължаващата зимна буря в страната, която отне десетки жертви.

Днес той се понижи с нови 1.8%, до ниво от 4 305 пункта, като от началото на седмицата е загубил 9.5%, или най много от 16 май 1997 година.

По-голяма загуба регистрира другият основен китайски индекс - Shenzhen Composite Index, който се понижи с 3% за деня, до ниво от 1 271.88 пункта.

Широкият CSI 300 Index бележи понижение от 73.10 пункта, или 1.6%, до ниво от 4 547.30 пункта, което е и най-ниската му стойност от 2 август миналата година насам. Индексът се е понижил с 10% от началото на седмицата, или най-големият му спад за посочения период от април 2005 г. насам.

Снежните бури в страната допринесоха за временното прекратяване на производството при много от водещите компании в света за неопределен период от време. Бурите са и най-жестоките, обхванали страната от близо 50 години насам.

Според финансовото издание China Securities Journal, очаква се бурите да отнемат от икономическия ръст за настоящото тримесечие около половин процентен пункт, както и да добавят към инфлацията 0.3 процентни пункта.

Акциите на най-голямата петролна компания в страната - PetroChina се понижиха с 1.11 юана, или 4.4%, до ниво от 24.17 юана.

В първия си ден на търговия на фондовата борса акциите на China Coal Energy Co. регистрираха повишение от 31%, спрямо цената си от първичното публично предлагане в размер на 3.6 млрд. долара.