Европейската комисия е доволна от много доброто сътрудничество с българските и румънските власти при изготвянето на докладите по вътрешните работи и правосъдието.

Това заяви говорителят на комисията Марк Грей, който днес представи официално междинните доклади на Европейската комисия за двете страни на редовния обеден брифинг за акредитирани към комисията журналисти. Предварително бе съобщено, че е избран такъв начин за разгласяване на докладите, тъй като те са само "временни", информира БТА.

Марк Грей заяви, че изготвените документи от Европейската комисия за двете страни са "фактологични, честни и откровени".

Нашата оценка за България е, че като цяло страната е отбелязала напредък. В същото време нашата загриженост е в областта на борбата срещу корупцията по високите етажи на властта и срещу организираната престъпност, каза говорителят. Той изрази мнението, че в тези области страната ни трябва да положи допълнителни усилия.

По отношение на Румъния основната загриженост на Европейската комисия е, че в страната са започнали действия срещу корупцията по високите етажи на властта, но от половин година по тях няма никакво придвижване.

Марк Грей оцени като "изключително полезен" Механизма за сътрудничество и контрол, в изпълнение на който Европейската комисия готви докладите си, междинни и редовни, по напредъка на България и Румъния в областта на вътрешните работи. Този механизъм дава възможност на Комисията да помага на двете страни в изпълнението на ангажименти, които самите те поеха. Ако трябва да направя едно сравнение с футбола, надяваме се второто полувреме на мача да е по-добро от първото, каза той.

Същевременно ръководителят на групата на говорителите Йоханес Лайтенбергер, който ръководи брифинга, отхвърли всякаква идея за връзка между Механизма за сътрудничество и контрол на Европейската комисия по отношение на България и Румъния и бъдещи разширявания на Европейския съюз. Всяка страна е уникална по себе си и да се говори, че подобен механизъм ще бъде прилаган по отношение на бъдещи новоприети страни в съюза е чиста спекулация, подчерта той.

От своя страна Постоянното представителство на България към Европейския съюз изтъкна, че практически във всички проблемни области за България е отчетен напредък, като по четири от тях съществен. Представителството не е също изненадано от заключенията в доклада.

Няма и няма да има прекъсване на реформите. Страната ни ще продължи да работи за пълно и своевременно изпълнение на изискванията във връзка с идентифицираните от Европейската комисия "проблемни" области, по които се изискват допълнителни усилия. Налице са необходимата политическа воля, решимостта на правителството, както и необходимият административен капацитет и вярваме, че през следващите месеци ще бъдат постигнати съществени резултати в тези области, заяви говорителката на Постоянното представителство Бетина Жотева.