Корелацията между броя на покачващите се и падащите книжа за един ден се описва на английски с термина “пазарна ширина” (market breadth). Тя дава на трейдърите представа за това колко емисии се движат нагоре или надолу през деня като цяло – зависимост, която е много важна, пише TradingMarkets.

Когато броят на поевтиняващите емисии е по-голям от този на поскъпващите, се казва, че пазарната ширина е “слаба” или “малка”. И обратното, когато покачващите се емисии са повече, имаме “добра” или “силна” пазарна ширина.

Когато се разглежда пазарната ширина е важно да се отбележи как е затворил пазарът. Ако борсата е отбелязала повишение, а броят на поевтиняващите емисии е бил по-голям от този на поскъпващите (“слаба” ширина), това може да е предвестник за силен скок на пазара.

В такъв случай, трейдърите изчакват за допълнителни знаци, сигнализиращи за възможността на пазара да се покачва. И обратното, ако борсата затваря надолу, но покачващите се емисии са повече от губещите, то това е индикация, че нещата само временно изглеждат зле.

Има много начини, по които корелацията между “поскъпващи” и “губещи” позиции може да бъде представена. Повечето финансови медии просто статистически отбелязват колко компании са завършили на плюс и колко на минус. Някои изчисляват т. нар. коефициент A/D (advancers/decliners).

И третият начин е просто да се извади броят на губещите позиции от този на покачващите се и да се каже с колко тези "на плюс" са в повече от тези "на минус".

Наблюдаването на това съотношение е много важно, защото благодарение на него трейдърите могат да решат дали позитивният (или съответно негативният) край на една борсова сесия трябва да бъде приеман като еднозначна монета.

Това съотношение помага не само за ваденето на изводи след края на деня, но и по време на самата сесия. Благодарение на него, по-наблюдателните трейдъри могат да съзрат знаци, предвещаващи промени в тренда, евентуални силни спадове, още преди те да са се случили.

TradingMarkets дава пример със спада на борсата от 2003 г. Индексът S&P 500 се покачва, но A/D съотношението на емисиите в него е “слабо”.

В началото на февруари A/D съотношението достига най-ниското си ниво, но индексът S&P 500 продължава да върви нагоре още половин месец, след което се обръща стремително. Това е един типичен пример за това как A/D съотношението може да предвиди промяната на тренда, коментира TradingMarkets.