"Сосиете Женерал - ограбена и в Румъния" пише днес в заглавие румънският вестник "Адевърул" и информира в материала си, че служителка на клон на френската кредитна институция в Румъния е прехвърлила осем милиона леи (около 2.2 млн. евро) в сметки на свои приятели.

Румънската полиция арестува вчера Михаела Росана Бицу по обвинение, че е прехвърлила незаконно над два милиона евро от сметките на компания ЧЕЗ Румъния в сметки на нейни приятели в Букурещ и Тимишоара, посочват от БТА.

На 1 февруари Михаела се възползвала от невниманието на началника на банковия клон, в който работела, и използвайки неговата парола за достъп, прехвърлила в сметки в Букурещ и Тимишоара осем милиона леи от сметки на компания ЧЕЗ, открити в банката.

Половината от прехвърлената сума е в сметка на турския гражданин Осман Тунк. Той е арестуван в момента, в който се опитвал да изтегли парите от банка в Букурещ. Другата половина е преведена в смета на името на Дору Меосу в Тимишоара. Той успял да изтегли 1 500 000 леи от трансферираната му сума, но по-късно също е арестуван от полицията.

Следователите имат причини да смятат, че в опита за грабеж на банка BRD - Groupe Societe Generale в Румъния са замесени и още хора, така че разследването ще продължи до уточняване на целия път на трансферираните пари, посочва в. "Адевърул".

Срещу Михаела Бицу са повдигнати обвинения за създаване на организирана престъпна група, извършване на финансови операции с цел злоупотреба и пране на пари.