Френската застрахователна компания - Groupama се е споразумяла да закупи застрахователния бизнес на най-голямата унгарска Банка - OTP Garancia, както и 8% от капитала на ОТР, стана ясно от публикувано днес съвместно прессъобщение на двете институции.

Общата стойност на сделката възлиза на около 617 млн. евро, според изявление на унгарската банка, публикувано на сайта на унгарската борса.

Средните очаквания на пазара бяха за цена между 400 и 600 млн. евро.

ОТР Garancia е една от водещите унгарски застрахователни компании, като притежава бизнес също така и в България, Румъния и Словакия. В Унгария тя е с втория най-голям дял от животозастраховането, както и трета по отношение на общото застраховане.

У нас унгарската застрахователна компания е представена посредством звеното си ДСК Гаранция.

Покупката от страна на френския застраховател е продължение на стратегията му по разширяване на бизнеса си към бързо развиващите се застрахователни пазари на страните от ЦИЕ и следва тази от октомври миналата година, когато оттам закупиха румънската застрахователна компания BT Asigurari.

По силата на споразумението унгарската банка OTP Bank ще продава ексклузивно животозастрахователни полици на френската застрахователна компания на пазарите, където тя е представена, включващи - Унгария, България, Румъния, Украйна, Русия, Хърватия, Сърбия, Черна Гора и Словакия.