Най-многолюдната страна в света - Китай излезе на първо място в класацията за най-голям производител на злато, съобщава FT.

Китай измести от първата позиция Южна Африка, като само за две години една от най-големите златни мини в света, намираща се Ксинджанг, Китай, е удвоила продукцията си.

През настоящата година от ръководството на компанията очакват добивът на злато да нарасне с нови 100%. Тези оптимистични прогнози идват от очакванията за високи запаси на златната мина, както и най-вече от високата цена на ценния метал на световните пазари.

Производството на злато в Китай за изминалата 2007 година се е повишило с около 12%, достигайки стойности от 276 тона. За същия период Южна Африка е произвела около 272 тона. Като цяло обаче в световен мащаб през 2007 г. количеството на добива на златото е отчело спад.

Според данните в Китай има над 1300 лицензирани мини за добив на злато и около 1000 добивни компании. Предприятията обаче са много малки по капацитет на производството си и не могат да заемат някаква лидерска позиция в световен мащаб.

Чуждестранните дружества и компании в сектора притежават едва 8%-тов дял от цялото производство на злато в страната. Тъй като най-добрите добивни полета са запазени за местните фирми, големите чуждестранни компании нямат интерес да инвестират.

Поради това анализаторите в сектора изказват мнения, че китайската страна няма да успее да задържи челната си позиция в производството на злато за дълго време. Очаква се до 7-8 години производството на злато в Китай да спадне поради изчерпване на залежите.