Най-големият световен производител на автомобили - GM е регистрирал рекордна в световната история загуба през изминалата година, възлизаща на 38.7 млрд. долара, показват изнесени данни на компанията.

До голяма степен в основата на загубата стоят еднократни разходи за GM през третото тримесечие на годината.

Загубата превишава предишния рекорд, отново поставен от щатския автомобилопроизводител, който бе загуба в размер на 23.4 млрд. долара през 1992 година.

За сравнение, година по-рано компанията отбеляза печалба в размер на 2.2 млрд. долара, като резултатът превиши средните очаквания на анализаторите.

През четвъртото тримесечие на миналата година от компанията са отчели 722 млн. долара, или 1.28 долара на акция, на фона на реализираната печалба от 950 млн. долара през последното тримесечие на предходната година.

Приходите на GM за цялата изминала година са възлезли на 181 млрд. долара, което е понижение, в сравнение с реализираните такива от 178 млрд. долара година по-рано.

Лошите резултати до голяма степен са били повлияни от тези, свързани с финансовото звено на компанията GMAC Financial Services, които за притежавания дял в размер на 49% са били в размер на 1.1 млрд. долара.