„Атомстройекспорт”, в качеството си на лидер на консорциума „Стабилизация”, пристъпи към изпълнението на физическите дейности в рамките на договора „Повишаване на безопасността на обекта „Укритие””. Той бе сключен на 10 януари 2008 година с държавното специализирано предприятие „Чернобилска АЕЦ”.

През януари-февруари 2008 година консорциумът изпълни комплекс от подготвителни мероприятия за мобилизация, включително и медицинско изследване и специално теоретично обучение на персонала.

По думите на представителя на „Атомстройекспорт” в Чернобилската АЕЦ В. Ю. Драгунов, готовността на изпълнителя да извърши работите е потвърдена от документи, оформени в съответствие с приетите от атомната централа процедури.

Държавният комитет по ядрено регулиране на Украйна издаде съответните разрешителни за започване на работите. „Атомстройекспорт” получи и специално разрешение от Администрацията на зоната за отчуждаване за изпълнение на договора.

Проектът „Повишаване на безопасността на обекта „Укритие”” включва ремонт на лекия покрив на обекта, поставяне на физически защити на пътя за достъп и усилване на металната конструкция с до 80%.

Изпълнението на тези дейности ще позволи повишаването на безопасността на обекта „Укритие” за срок, достатъчен за поставянето над блока, повреден от аварията през 1986 година, на нов безопасен сакрофаг.

Проектът „Укритие” се финансира със средства от едноименния международен фонд. Разпоредител на фонда е Европейската банка за възстановяване и развитие.

„Атомстройекспорт”, която изпълнява ролята на лидер на консорциума „Стабилизация” изпълнява дейности на обекта „Укритие”. В състава на консорциума влизат украинските предприятия „ЮТЕМ-Инжиниринг” и проектният институт „Атоменергостройпроект”. Договорът с консорциума бе сключен след търг, проведен по правилата и процедурите на ЕБВР.

Търгът по проекта бе проведен с един участник, което говори за голямото доверие на украинския възложител и западните консултанти към „Атомстройекспорт”. Това доверие бе заслужено с успешното завършване през първата половина на 2007 година на проекта по стабилизация на строителните конструкции на обекта „Укритие” в Чернобилската АЕЦ.