В последните няколко месеца, правителството на Великобритания пусна в ход разработката на нова супер строга система отнасяща се до строежа и оценяването в бъдеще на новите жилищни сгради в страната, пише inhabitat.com

Основната идея на новата система носеща името “ The Code for Sustianable Homes“ е сградите да бъдат изграждани с включена все повече зеленина. Идеята на това е да бъде максимално намалено нивото на отделяните въглеродни емисии в атмосферата.

До 2016 г. се предвижда всички новопостроени жилищни сгради в Обединеното Кралство да отговарят на последното най-високо 6 ниво. То само ще гарантира на жилщната сграда, че отделяните от нея въглеродни емисии в атмосферата са сведени до минимум.

Наскоро, във връзка с това строителна компания ZedFactory специализирана в изграждането на зелени сгради се зае с проект за построяването на къща която да успее да покрие високите стандарти за екологичност. Според проектантите на къщата отделяните въглеродни емисии от нея са сведени на практика до нула.

За сега обаче според изчисленията цената на новата екологична къща е около 150 хил.паунда, което я прави достъпна за много малък кръг от населението на страната.

На практика обаче къщата е построена от самостоятелни елементи, сглобени в една цялостна структура.

От управлението на компанията ZedFactory, уверяват, че голяма част от елементите да могат да се заменят което да я направи по-достъпна като цена.

През изминалата година и други компании представиха някои техни решения и варианти за идеалната екологично чиста къща на бъдещето, но за съжаление също с доста впечатляващи цени.