Обявените за просрочени ипотеки в австралийския щат Нови Южен Уелс, който е най-големият в страната, са на път да поставят рекорд тази година, съобщава Bloomberg.

Основната причина за това са наложените на два пъти от страна на централната банка на страната увеличения на лихвения процент, който достигна най-високите си нива от 12 години насам.

Въпреки това банката планира ново увеличение на лихвения процент, което ще накара все повече австралийски семейства да загубят домовете си, смятат анализатори от агенциите за недвижими имоти от щата.

Плащанията по ипотечните заеми са се увеличили два и половина пъти повече, в сравнение с приходите на собствениците на жилища. Увеличението на лихвите по ипотечните заеми се е повишило доста над средното увеличение на възнагражденията на австралийците, особено в щата Нови Южен Уелс.

Цените на жилищата в западните райони на най-големите австралийски градове Сидни и Мелбърн, които са най-бедните, вече усещат негативното влияние от увеличените лихвени проценти.