800 милиона евро годишно идват на Балканите по програми на Европейския съюз. Това каза днес Ян Трусжински, заместник – генерален директор на Генерална дирекция „Разширяване” на ЕС на Срещата на министрите на отбраната от Югоизточна Европа в София, предаде БНР. По думите му 150-200 милиона евро пък се дават годишно за програми за сигурност и стабилност. Това прави най-висок дял на средства на глава от населението, отпускани от ЕС, или 30 евро на човек.

Според Трусжински трябва да се насърчава европейската перспектива. Косово е необходимо да покаже ангажираност към демокрацията и спокойствието в етническото общество. Той каза, че европейските страни са готови да помогнат и да подкрепят процесите в региона. Надявам се Сърбия да има воля за стабилност, повечето от гражданите искат страната им да влезе в ЕС и се надявам правителството да уважи искането им, каза още Трусжински.

Европейският съюз ще увеличава работата си по подкрепа на развитието на демократичните процеси. Това е най-добрият подход да укрепим видимостта и общото доверие в европейската перспектива, каза още Трусжински. Според него 2008 г. може да бъде ключова за преговорите на Хърватска за членство в ЕС, ако работи по законите си за корупция, законите си за лова и риболова.

За Македония тази година също може да е ключова, ако промени законите си за корупцията и полицията. Албания и Черна гора трябва да работят по реформите си решително, каза още той. Босна и Херцеговина са евентуални кандидати. Ще бъдат увеличени средствата за развитие на гражданското общество, стъпките за сътрудничество в областта на културата, допълни Трусжински.