Втората по големина френска банка Societe Generale SA набра 5.54 млрд. евро (8.5 млрд. долара) от продажбата на права за закупуването на акции. Предлагането беше направено с цел попълване на капитала на банката, който намаля значително след загубите от сключени сделки и намаляването на стойността на някои от активи й.

Инвеститорите са искали да закупят 1.84 пъти повече акции, отколкото са били предложени, твърди банката. Новите акции се продаваха на цена 47.50 евро за брой, докато съществуващите акции вчера затвориха на цена 64.08 евро, което представлява спад от 12% за последния месец.

Базираната в Париж Societe Generale загуби 3.35 млрд. евро през четвъртото тримесечие на 2007. Нетнaта печалба на финансовата институция спадна с 82% до 947 млн. евро за 2007. Капиталът на банката намаля вследствие на загубите от сключени сделки в размер на 4.9 млрд. евро и намаляването на стойността на активи за 2 млрд. евро, породено от срива на американския пазар на вторични ипотеки.

Пазарната капитализация на банката е намаляла с 30% през тази година и в момента възлиза на 37.7 млрд. евро.

Societe Generale обвинява брокера Жером Кервиел за загубите от сключени сделки през 2007, като твърди, че той хеджирал откритите си позиции с несъществуващи сделки.

Новите акции, които ще бъдат издадени на 13 март, дават право на дивидент от началото на 2008. Акционерите имаха право да закупят една нова акция срещу четири стари или да продадат правата. Новите акции ще се търгуват отделно, докато не се слеят със съществуващите акции, след като дивидентът за тази година бъде платен на 3 юни.