Японската икономика е отбелязала по-голямо от очакванията повишение за трите месеца, приключили в края на декември миналата година, показват изнесени днес официални данни.

Ръстът за тримесечието е възлязъл на 3.5%, което превиши средните очаквания на анализаторите за повишение в размер на 2.3% за периода.

По-слаб от прогнозите на правителството за повишение от 3.7% се оказа ръстът на втората най-голяма световна икономика.

На тримесечна база японската икономика е регистрирала повишение от 0.9%, което съвпадна с предварителните правителствени очаквания.

След доклада йената отбеляза повишение спрямо останалите основни валути в резултат на спекулациите на пазара, че японската централна банка може да предприеме понижение на краткосрочните лихви.

Йената поскъпна до ниво от 103.01 йени за долар, спрямо нивото й на търговия от 103.40 йени за долар преди оповестяването на резултатите. Японският индекс Nikkei 225 се повиши с 1.6% след данните.

За добрите резултати е съдействало доброто повишение на износа на страната основно към развиващите се пазари, за които е предназначен над половината от износа й.

От най-големия японски производител на електронни стоки - Matsushita Electric Industrial Co., очакват повишение на продажбите си с 25% през следващата фискална година, именно поради добрия ръст на износа към страни като Бразилия, Русия, Индия, Китай и Виетнам.

Не особено добре са се представяли инвестициите в недвижими имоти, понижили се през третото тримесечие на годината с 9.3% на годишна база, в резултат на кризата, обхванала световните пазари на недвижими имоти.