Продажбите на жилищата в Нова Зеландия са се понижили за изминалия месец, а цените са достигнали най-ниските си нива от 12 месеца насам, съобщава Bloomberg.

Рекордно високият лихвен процент в страната и значителното охлаждане на пазара на недвижими имоти от началото на годината, може да доведе до забавяне в икономическия ръст, опасяват се анализатори в сферата.

Продажбата на къщи е спаднала с цели 32%, до 6 356 броя, в сравнение с 9 357 отчетени за същия период година по-рано, става ясно от данните от доклада на Института по недвижими имоти на Нова Зеландия.

Средната цена на къща за февруари в страната е спаднала до 337 хил. новозеландски долара, от 340 хил. долара през първия месец на годината.

Миналата седмица, централната банка прогнозира спад в цените с около 3.9% до края на месец септември тази година. Това е първото сериозно намаление на цените на жилищата от 2000 година насам.

В момента, за да бъде продадена къща в Нова Зеландия са необходими минимум 50 дни, от отчитаните 32 по същото време година по-рано.