HSBC, Bank of China и малайзийската Malayan Banking Bhd се очертават като окончателните кандидати за закупуване на оценявания на повече от 800 млн. долара дял на сингапурския държавен инвеститор Temasek в Bank Internasional Indonesia (BII), съобщава Reuters.

Temasek, която притежава дялово участие в две индонезийски банки, се опитва да продаде дела си от 42% в шестата по големина кредитна институция в страната - BII. Продажбата се налага от ново правило на централната банка, което забранява на чужди инвеститори да притежават повече от една банка в Индонезия, определяна като най-голямата икономика в Югоизточна Азия. Temasek притежава контролен пакет от акции и в Bank Danamon.

Temasek разполага с време до 2010 г., за да се съобрази с новата политика на Индонезия по отношение на собствеността върху банки, но според източници от банковия сектор, сделката може да се осъществи доста по-скоро. Goldman Sachs и Credit Suisse са консултанти на Temasek по сделката.

Акциите на BII се оскъпиха покрай спекулациите за продажбата на дела на Temasek. Цената им се е покачила с 35% тази година, представяйки се по-добре от водещия индекс Jakarta, който е загубил 6.3% от стойността си досега. Bank Mandiri, най-голямата кредитна институция в Индонезия, губи 9.3% от пазарната си капитализация от началото на годината досега.

Борбата за закупуването нА дела на Temasek може би ще бъде между HSBC и Bank of China, прогнозират анализатори. HSBC разполага с повече от 80 клона в Индонезия и е втората най-голяма банка в страната след Citigroup.

Temasek притежава индиректно дела си в BII. Сингапурската компания държи 75% от Sorak Financial, която, от своя страна, има 55.78 процентен дял в индонезийската банка.