В следващите две години Еврохолд България (

) ще инвестира между 60 и 100 млн. евро в закупуването на застрахователни компании в региона, стана ясно от провежданата среща с инвеститорите днес.

Около 60-70% от планираните за експанзия средства ще са от различни от собствени такива източници, съобщиха още от компанията.

Наскоро Еврохолд придоби седмия по големина застраховател в Македония и в момента е в напреднал етап на преговори за придобиване на друга компания от сектора в региона.

Холдингът проучва възможностите за разрастване на бизнеса си в страни като Сърбия, Турция, Албания и Молдова.

Подхолдингът Euroins Insurance Group, който обединява застрахователния бизнес на компанията, цели разрастване на бизнеса си и на други застрахователни пазари като Русия и Украйна.

От март тази година Евроинс навлиза на застрахователния пазар в Испания, а от първата половина на годината румънското подразделение Евроинс Румъния навлиза на пазара в Унгария.

Пазарният дял на Евроинс у нас се очаква да нарасне от 5.5% през тази година до 6.5% през 2010 година. Евроинс Румъния има 1.7% пазарен дял в момента, а се очаква той да се повиши до 2.5% до края на годината.