Все повече собственици на жилища в Австралия са подложени на стрес заради ипотечната криза от миналата година и възможността да загубят жилището си по средата на тази, съобщава news.com.au.

Според официалните данни приблизително 300 хил. собственици на имот са застрашени от обявяване на ипотечните им заеми за просрочени до края на това лято.

Редица организации за защита на потребителите в Австралия се обявяват за повторно преразглеждане от страна на банките на тези собственици и по-гъвкава политика и условия по даването на ипотечните заеми.

Допълнително негативно влияние се очаква да допринесе и решението на централната австралийска банка за увеличаване на лихвените проценти по ипотечните заеми с 25 базисни пункта. Някои от банките, като St George and Commonwealth Bank, даже вдигнаха лихвените проценти с 35 базисни пункта.

Според данните от проведено телефонно запитване сред 26 хил. собственици на жилище в страната над 70% са отговорили, че се чувстват застрашени за имота си. Това е четири пъти повече от процента с такъв отговор през миналата година.

Очаква се голяма част от хората да намалят разходите си, за да могат да покриват месечните плащания по ипотечните си заеми.