BCR Leasing, вторият най-голям играч на румънския лизингов пазар, ще отпусне финансиране в размер на 70 млн. евро на строителни предприемачи през тази година, основно за построяването на жилищни комплекси, съобщава Ziarul Financiar.

В края на 2007 г. BCR Leasing пусна продукт, насочен към финансирането на строителни проекти, които могат да бъдат за изграждането на административни, индустриални и търговски сгради или за строителството на жилищни комплекси. Първият заем, на стойност 25 млн. евро, вече е отпуснат за строителството на жилищен комплекс.

BCR Leasing в момента преговаря с друг строителен предприемач за отпускането на заем в размер на 20 млн. евро, според Клаудиу Станеску, генерален мениджър на компанията.

BCR Leasing остава собственик на проекта, докато заемът не бъде напълно изплатен (крайният срок за издължаване на кредита настъпва с края на строителните работи по проекта).

Лихвеният процент по заема се изчислява въз основа на EURIBOR, плюс 2.5-3% надбавка. В момента годишната стойност на EURIBOR възлиза на 4.1%-4.5%, в зависимост от крайния срок за изплащане на заема.

Финансирането, отпуснато от BCR Leasing за проекти в сектора на недвижимите имоти, ще достигне 80 млн. евро през тази година, според Станеску. Цифрата ще съставлява 15% от портфолиото на компанията. BCR Leasing е заложила в бюджета си за 2007 финансирането на стоки за 500 млн. евро, което е увеличение с 25%, в сравнение с 2007-а.

Почти 42% от финансирането, отпуснато от BCR Leasing през 2007 г., е било насочено към закупуването на леки автомобили. Делът на финансирането на покупки на търговски автомобили е 25.5%, докато този на финансирането на покупки на оборудване и недвижими имоти възлиза съответно на 20.5% и 12.4%.