Зоната около лондонското летище Хийтроу задържа позицията си като най-скъпата индустриална локация и в тазгодишното издание на доклада на консултанската фирма Cushman & Wakefield.

Един квадратен метър индустриално пространство в край Хийтроу струва 211.23 евро да бъде заеман за година. Лондон е следват от ирландската столица Дъблин (159.50) на втора позиция, и Токио (142.63) на трета.

В същото време нивото на наемите (основна част от разходите за владеене) остава без особена промяна тази година в местната валута, за разлика от рекордьорите Мумбай (94%) и Инстанбул (60%).

София заема 32 място със 73 евро на квадратен метър, като столицата на Австрия, Виена, следва със 70.80 евро.

Разходите за владение включват всички тези свързани с ползването на пространството включтелно наем, данъци, застраховки, обезценки, амортизации и др.

Изследването, Industrial Space Across the World 2008, включва основни индустриални площи за производство, логистика/складове в 138 от най-големите индустриални градове. Световната класация е формирана като са избрани най-скъпите локации в евро/доларово изражение във всички 52 наблюдавани държави.

В тазгодишното проучване 89% от местата показват покачващи се или стабилни разходи за наем за 2007 г., като само 11% отчитат спад. Световните наеми нарастват средно с 6% през миналата година, като Южна Америка на регионална база показва най-висок ръст от 25%.

Въпреки че европейските градове отговарят за седем от десетте топ локации в световната класация, регионалния ръст в Европа е най-нисък, при ниво от 2.5 на сто. Западна Европа отчита ръст на наемите от 1.3%, докато източна от 7 на сто.

Най-голям скок в класацията прави Мумбай, с 11 места до 26 позиция. Индийският град е и на първо място от 138-те локации по повишение на наема в местна валута – 94 на сто (79.52 евро/кв. м). На второ място е Инстанбул (65.18), където наемите скачат с 60% за 2007.