Акция за засилен контрол по заповедта на кмета Бойко Борисов за измиване на ходовата част на автомобилите преди излизането им от строителните обекти започна Столичният инспекторат. Само за три дни инспекторите са съставили 9 акта и са наложили 175 глоби с квитанции, предаде БГНЕС.

На други 199 строителя са връчени предписания да подобрят работата за задължителното измиване на автомобилните гуми на строителната механизация и транспортните средства преди излизането им от работните площадки, както и за поддържането на чистотата на самите площадки.

В момента на територията на София действат над 1500 строителни обекта и 41 бетонови възли. Строителните фирми и бетоновите центрове са сред най-големите замърсители на улиците в София.

Хайката на Столичния инспекторат установи, че всяка трета машина напуска строителната площадка без почистени гуми. Само за 1 нощ при миенето на част от булевард "България", работниците са изгребали 24 кубика кал от шосето.

Освен че замърсява и въздуха, задръства шахтите, калта от строителните машини прави и дупки в бюджета на софиянци, защото за нейното извозване се заплаща допълнително на концесионерите. За последните дни с актове са санкционирани фирмите „Крит” ЕООД, ”В Строй” ООД , „Балкан Строй” АД, „Лукс Строй-99” ООД, „Арена-2” ЕООД, „Артекс” ЕООД, „Маркан” ООД.

Ръководството на Столичния инспекторат ще работи за промяна на нормативната уредба с по -високи глоби. Сега санкциите са глоба с квитанция до 50 лева и акт до 500 лева. В тези размери те не компенсират разходите по отстраняването на щетите от нарушителите.

При събираемост на глобите с актове от 8,1% за миналата година, строителните фирми са по на сметка да пускат камиони с мръсни гуми по улиците, отколкото да плащат на работници за измиването им.