Мениджърите на големи компании в Румъния очакват още корекции на капиталовия пазар през следващите месеци, предвид положението на американската икономика.

Те призоваха инвеститорите да бъдат внимателни и предрекоха, че индексите ще започнат да се покачват отново към края на годината, съобщава “Business Standard Daily”. Мениджърите съветват инвеститорите да изчакат и да съберат повече информация, преди да вземат решения.

Индексът BET, който включва десетте най-ликвидни компании на борсата в Букурещ, е загубил 25% от началото на 2008 г. досега, а индексът на финансовите инвестиционни компании BET-FI е спаднал с 30.2%.

Най-богатият човек в Румъния Дину Патрику, чието състояние се изчислява на 2.5 млрд. долара, каза, че спадът на борсата в Букурещ едва сега е започнал. “Аз не инвестирам на румънския капиталов пазар. Чакам спадът да отмине, а той едва сега започва”, казва той пред румънските медии. “Пазарът в Румъния е надценен до почти два пъти реалната му стойност.”

Той също така обяви, че има планове за лансиране на международен инвестиционен фонд.

Робърт Рекерс, генерален мениджър на Banca Transilvania, също посъветва инвеститорите в Румъния за изчакат волатилността на пазара да премине. Същият съвет даде и изпълнителният директор на най-големия производител и дистрибутор на лекарства в Румъния A&D Pharma, като добави, че и в Румъния, и в САЩ предстоят избори.