Една от водещите китайски застрахователни компании - Ping An Insurance (Group) Co. се е споразумяла да закупи половината от бизнеса за управление на активи на най-голямата европейска застрахователна компания - Fortis за 2.15 млрд. евро.

Действието става реалност в отговор на търсенето на свеж капитал от страна на европейската компания за финансиране на своя бизнес.

Средствата, получени от китайската застрахователна компания, ще помогнат на Fortis да подсили своите позиции след загуби в размер на 1.8 млрд. евро в резултат на кризата, обхванала световните ипотечни пазари.

След новината акциите на Fortis поскъпнаха с 11 цента, или 0.8%, до ниво от 14.82 евро за брой, по време на търговията им в Брюксел. Акциите на компанията са изгубили около 18% от началото на годината, с което пазарната й капитализация възлиза на 32.6 млрд. евро.

По-негативно се отразиха данните върху акциите на китайската компания, които по време на търговията им на шанхайската борса се понижиха със 7.2%. Това обаче до голяма степен бе предопределено от значителното понижение на широкия индекс CSI 300, загубил 4.4% от стойността си.

Наименованието на компанията за управление на активи ще бъде променено на Fortis Ping An Investments. Fortis подсили звеното си за банкиране след придобиването на фонда ABN Amro Holding NV през изминалата година.

През ноември китайската застрахователна компания Ping An, закупи 4.2% от Fortis за сумата от 1.81 млрд. евро през ноември, като към момента притежава близо 5% от нея.

Компанията Fortis Investments управлява средства на стойност около 133 млрд. евро, като над 50% от приходите се генерират от трети страни. Чистата печалба на звеното през изминалата година се е повишила с 15%, до ниво от 102 млн. долара.

От рейтинговата агенция Moody's Investors Service занижиха кредитния рейтинг на Fortis на "negative" на пети март.