Продажбите на съществуващи домове в САЩ отбелязаха изненадващо повишение, след като се понижаваха през последните шест месеца, сочат изнесени днес данни.

През месец февруари продажбите са нараснали с 2.9% до ниво от 5.03 млн. броя на годишна база. Това бе и най-голямото повишение на показателя от една година насам.

Средните очаквания на инвеститорите бяха за намаляване на показателя с 0.8% до ниво от 4.85 млн. броя на годишна база, което щеше да бъде и най-ниското им ниво от 1999 г. насам.

Резултатите изненадаха приятно, като внасят известен оптимизъм за подобряване на пазара на недвижими имоти в най-голямата световна икономика.

Слабото представяне на сектора бе и в основата на наблюдаваното силно забавяне на ръста на щатската икономика, както и в основата на очакванията тя да изпадне в рецесия през първото полугодие на настоящата година.

Кризата на ипотечните пазари пък допринесе за невиждани загуби при финансовите компании в САЩ.

В основата на доброто представяне на продажбите на съществуващи домове през втория месец на годината, според запознати, стои агресивното намаляване на цените от страна на продавачите в усилията им да посрещнат забавянето в сектора.

Средната продажна цена на жилище се е понижила до 195 900 долара, което бе и най-голямото месечно понижение, в сравнение със същия месец на предходната година от 1999 година насам.