На 25 март 2008 година „Атомстройекспорт” отбелязва десетия си рожден ден. Компанията беше създадена през 1998 г. на базата на две големи руски организации с многогодишен опит в изграждането на АЕЦ зад граница - „Атоменергоекспорт” и „Зарубежатоменергострой”.

През този период, като реализира свои проекти на различни пазари по света, „Атомстройекспорт” усъвършенства системата на мениджмънта и разработи нови подходи при управлението на изграждането на АЕЦ.

През юни 2007 г. компанията пусна на фондовата борса своя първи облигационен заем. Прилагайки в дейността си публичните инструменти на финансовия пазар, „Атомстройекспорт” се заяви като прозрачна и открита компания, което пряко повлия върху укрепването на репутацията на руския атомен отрасъл.

През 2008 г. компанията бе удостоена с Националната награда в областта на инженеринга и управлението на проекти EPCM Awards 2007 в категорията „Най-добра руска EPC/EPCM- компания на чуждестранните пазари”.

Днес „Атомстройекспорт” изпълнява поръчки, които съставляват 20% от обема на световния пазар и е единствената компания, която изпълнява договори за изграждане на мощни АЕЦ – с реактори ВВЕР в четири държави по света.

В Индия се изгражда АЕЦ „Куданкулам” (два енергоблока), в Иран – АЕЦ „Бушер” (един енергоблок). В България започна строителството на АЕЦ „Белене” (два енергоблока). В Китай продължава гаранционният период на експлоатация след предаването на два енергоблока от АЕЦ „Тянван”.