Основният лихвен процент в еврозоната, който в момента е на най-високото си равнище в последните шест години, спомогна за овладяването на инфлацията в 15-те държави, чиято основна парична единица е еврото, заяви Президентът на Европейската Централна Банка (ЕЦБ), Жан-Клод Трише. Изявлението предполага, че Трише не вижда незабавна нужда за намаляване на цената на заемите.

“Настоящата ни позиция относно монетарната политика ще ни помогне да постигнем целта си за ценова стабилност”, заяви Трише пред евродепутати в Брюксел. Рисковете за инфлация в средносрочна перспектива се увеличават, според Управителния Съвет на ЕЦБ.

ЕЦБ устоя на натиска да последва Федералния Резерв на САЩ и Централната Банка на Великобритания и да намали лихвените проценти в отговор на глобалното повишение на цените на заемите и намаляващия растеж. Бизнес доверието в Германия неочаквано се е повишило през март, отбеляза Трише и допълни, че инфлацията, която нараства с най-големи темпове от 14 години насам, ще остане през по-голямата част от годината над 2-процентното ограничение, наложено от ЕЦБ.

Еврото, което се покачи с повече от 1 евроцент след изнесените днес данни за бизнес доверието в Германия, продължи да увеличава стойността си по време на речта на Трише и на обяд се разменяше срещу 1.5735 долара във Франкфурт.

Инвеститорите намалиха залозите за това, че ЕЦБ ще смъкне лихвените проценти през тази година. Доходността на декемврийските Euribor фючърси нарасна с 4 базисни пункта, до 4.08%, в сравнение с 3.31% към 11 февруари.

Трише заяви, че икономическите фундаменти на еврозоната са “здрави”, въпреки че 18-процентното увеличение на еврото спрямо долара през последната година намалява конкурентоспособността на Европейския износ. Европейската валута постави рекорд, разменяйки се срещу 1.5903 долара на 17 март.

“Обезпокоени сме от прекомерните движения на обменните курсове”, заяви Трише. “С повишено внимание отбелязахме, потвърждението на щатските власти, че силният долар е в интерес на американската икономика”.

Стойността на еврото се покачи отчасти благодарение на увеличението в разликата между основните лихви в САЩ и еврозоната.

И докато ЕЦБ остави основния си лихвен процент непроменен (4%) от август насам, когато кредитните пазари зациклиха, ФЕД намали лихвата шест пъти, сваляйки я до 2.25% този месец.

“Ако ЕЦБ беше намалила лихвените проценти, когато инфлацията набираше скорост, гражданите щяха да пострадат повече от нея”, заяви Трише.

Най-големите световни банки и инвестиционни компании обявиха отписвания на активи и кредитни загуби, възлизащи на повече от 195 млрд. долара от началото на 2007 след срива на щатския ипотечен пазар.

Трише заяви, че смутът на финансовите пазари “е един процес, който продължава” и че не би заявил, че “най-лошото вече е зад гърба ни”.