Доларът отбеляза значително понижение спрямо останалите основни валути след негативните данни, изнесени за поръчките на дълготрайни стоки в най-голямата световна икономика.

Еврото се повиши отново на нива над 1.5700 долара за едно евро и към момента се разменя за 1.5720 долара, след като по-рано през деня единната валута се разменяше на нива малко под 1.5600 долара за едно евро.

Данните, изнесени днес от търговското министерство на САЩ, посочиха, че поръчките на дълготрайни стоки изненадващо са се понижили през февруари, водени от най-голямото в историята понижение на поръчките на машини.

За месеца те са намалели с 1.7%, след като през първия месец на годината отчетоха спад от 4.7%. Без да се отчита спадът в поръчките на транспортни средства и оборудване, понижението на показателя е било 2.6%, или най-голямото от януари 2007 година насам.

Негативните резултати инициираха понижение на щатските индекси, които регистрираха силен ръст в началото на тази седмица, както и за цялата изминала такава. Индексът на сините чипове Dow Jones загуби 0.7% от стойността си до ниво от 12 442 пункта, а технологичният Nasdaq се понижи с 0.8% до ниво от 2 323 пункта.

Поевтиняването на долара съдейства за поскъпването при цената на петрола. Фючърсите на "черното злато" регистрираха повишение от 1.2 долара до ниво от 102.42 долара за барел с доставка през май.

Повишение днес регистрираха и фючърсите на златото, добавили 9.2 долара към стойността си до ниво от 944.20 долара за тройунция с доставка през май.